2014. nov 14.

Táj Csí, meg a Bá Chi

írta: Сергей
Táj Csí, meg a Bá Chi

Thai Chi.png

Miért vannak állandósult kommunikációs problémáim? Idestova három évtizede gondolkozom már ezen a kérdésen... Nem unod még vazze? Végül is, ha engem kérdezel? De vazze, pokolian unom! Sokfajta aspektust megpróbáltam már! Először kiskamasz koromban még azt gondoltam, hogy az én készülékemben van/volt/lesz a hiba (mert az emberek a Marsról, de én biztosan egy szaros másik bolygóról jöttem) ... Ez egész addig tartott (picsaszar évek voltak), amíg rá nem jöttem, hogy Franz Kafka egy akasztófavirág! Egy díszpé(nisz)ldány, gigantikus stupidusszal! És az összes műve (köztük az átváltozás, ami a mániás depressziósok alapműve és öngyilok előtti utolsó mentsvára) ha nem is a tűzre való, de tananyagnak nem való. Pláne nem való arra, hogy ezekből a művekből önmagunkra nézve messzemenő következtetéseket vonjunk le! Bocs ... nem tudok erről indulatok nélkül beszélni... óh, hogy el ne csöppenjek! Vagyis ... Egye fene, legyen nektek igazatok! Végül is jó gyerek ez a Kafka, csak érteni kellene, hogy mit írt! Nem Samsa válik féreggé b+! Hanem? Az őt körülvevő környezet, személyekben és körülményekben egy csótányfészek és csak egy lityi nafta, meg egy szál gyufa hiányzik a boldogsághoz ... Mint tudjuk a csótány nem épít fészket (mert azt a víziló teszi), de olyan jól hangzik! Meg ugye a legegyszerűbbek mindig a zsigerből felböffenő válaszok. Későbbiekben arra hajlottam, hogy azért vannak kommunikációs problémáim, mert az emberek prosztók! Szefósok! Olyan nyomoroncok, akik nem beszélik kielégítően a saját nyelvüket, ezért nem értik amit audiovizuálok számukra (beszéd + mimika + gesztusok). Vagy az emberek direkt gecizek és azért nem akarják érteni. Az is egy zsigeri válasz, hogy ezért ájhétbjúdifúpípá! És ezek tulajdonképpen mindent lefednek és teljesen kielégítőek is magyarázatnak, mivel bizonyos szempontból igazak. Hol itt a gond? Csak az, hogy rózsaszín fürdetőkáddal, fürdővízzel, habbal, szappannal együtt az udvarra kibaszott gyerek esete az egész. Agyon butított a megközelítés... Na hülye gyerek? Akkor hogyan jön ide a Táj Csí, meg  a Bá Chi?
Aha, na az úgy jön ide, hogy egyszer elmentem a Holdújév Fesztiválnak emlegetett rendezvényre. Nem vagy normális! Minek? Azért, mert küzdőművészetekkel foglalkozom és érdekelt, hogy milyen egy ilyen... Nagyon jó, de ne szaladjunk előre! Gondoltam veszek majd valami küzdőfelszerelést, meg fröccsöntött műanyag "dagadtállatot" (egyszer cika, aki egy faszfej, üvöltve ecsetelte, hogy Buddha valójában egy dagadtállat... szakértő volt a lelkem, na!), vagy kurva büdös füstölőt, amitől rosszul leszek és aztán kidobok jól, vagy vietnami balzsamot milyen jó is az, még ki is marja az orrom, nem csak a takony... Na abból az lett, hogy kb. fél perc alatt 200 lett a vérnyomásom ... Mit keres itt tíz kínai vegyesboltos a pezcukorral, a nylon otthonkával, a milkacsokival, kókakólával, meg ilyen szarokkal? Meg miért nem lehet a szellőzést normálisan megoldani? Tiszta olajszagú leszek VángCsungMóCsing bácsi büdös főzése miatt? Mi ez a bűz b+, kutyahúúúús? És miért van ennyi köcshög itt? Pffffff .... Amikor már majdnem agyvérzés kaptam az egésztől, akkor elkezdtem a szokásos légzéstechnikámat gyakorolni, amit edzésen (vagy stressz helyzetben) szoktam... Muszáj mert különben annyira behergelem magam, hogy elkezdek energiagömböket dobálni mint Son Goku és közben kurva hangosan üvöltöm, hogy kiaaaiiii !!! ééésss hirtelen elkezdtem azt látni, amit látnom kell... Igen ezt tudjuk, a beteges önérzeten és a környezetet elárasztó sallangon túl mindig jön az élet ... Csak lásd meg ! ;-)

Látni azt, hogy az ötvenes Bá Chi, aki a jóelőbb a színpadon bemutatta a Táj Csít, egy sötétbordó selyemotthonkában (jó tudom, nem lepukizott fürdőköntös, hanem Tai Chi formaruha) és facipőben kitipeg majdnem a Moszkváig (SzéllKállmánnnakhívjákaztaszumátraihernyótalpashastáncosnőnagyanyád! az a Moszkva b+) és a sarki köpködőben bevette a CHI-t. :-D Tudod pohárból kis szódával és ez olyan jól sikerült neki (mármint a Chi begyűjtés), hogy visszafelé már lebegett (mit lebegett? az kérlek levitált!). Amúgy meg kell mondjam, a nap további részében nagyon jól éreztem magam a rendezvényen. Még arra is vetemedtem, hogy VángCsungMóCsing pokoli konyháját megkóstoljam a tésztába göngyölt csótányt. Az rák volt te agyoniskolázott... Mindegy amúgy, ízlett és kész! :-)
Tulajdonképpen minek beszélek ennyi marhaságot össze? Tulajdonképpen azért, mert péntek van, a valósággal kurvára tele van a tököm és nagyon jól esik a saját gondolataimat végig pörgetni abban az okos és szép (ami buta és csúnya) kis fejemben. :-)
Szóval éppen egy Tai Chi Chuan-nal (=Nagy Legvégső Ököl) foglalkozó könyvet olvasok... Gondolom bárki eljut egyszer odáig, hogy a márázkodós részét leteszi a küzdőművészetnek és próbál a filozófiája felé fordulni. Vagy ha az büdös, akkor az energetikája felé legalább... Tehát magáért a Tai Chi Chuan-ért olvasom a könyvet, nem vártam tőle mást, mint egy könyvet a Tai Chi Chuan-ról. Erre mi akar a szemem elé? Ezt nem hiszem el, de idézem, szóval vanik:
"Valóban, a nap mint nap használt eszközöknek - főként amelyek a számítógéppel kapcsolatosak - nem sok közük van a belső fejlődésünkhöz. Ezen eszközök használata közben azonban, olyan precizitásra tettünk szert, amit ha nyitottan használunk, igen nagy segítségünkre lehet.  ... Az így szerzett koncentrációs képességünk igen fejlett. Ha valaki járt már Keleten és hosszasan beszélgetett olyan emberekkel, akik nem rendelkeztek magasabb iskolai végzettséggel, tapasztalhatta, hogy igen hamar elfáradnak a beszélgetésben és sokszor nem bírják követni azt, amiről szó van."
Az hagyján, hogy lassan kéne nyomni a komplett európai kultúrán egy <Shift> <Delete> gombot (ez a visszavonás nélküli törlés funkciója), mert egyre jobban unom a sablonosságát ... De hogy az első oldalakon (a Tai Chi tanulás nehézségeinek ecsetelése kapcsán) kapásból adnak egy kulturáltan megfogalmazott más aspektusú választ a kérdésre (az eredendő kérdések egyikére)... Igen ezt így még nem gondoltam át... Én mindig tudatosságot feltételezek és keresek! de nem tudom zsigerből feltételezni a készség szintek / képesség szintek ilyen mértékű általános hiányát... Pedig ott van leírva fehér alapon fekete betűkkel ... Ez némileg más aspektusba helyezte azt a szintén eredendő kérdést, hogy pontosan mivel szemben kell állandóan illő alázatot tanúsítanom...
Ennyi gazság elég mára ;-) a címben említett Bá Csí legyen veletek ! :-)

Szólj hozzá

mizantrópia ájhétbjúdifúpípá Táj Csí